м. Черкаси вул. Хрещатик, 261
т. 54-36-66
email: sonechko.box@gmail.com
Завідувач Линник Ірина Миколаївна

«ПОБУТ НАВКОЛО НАС. АБО ЧИМ ЗАЙНЯТИ ДИТИНУ,  КОЛИ НАБРИДЛИ МАГАЗИННІ ІГРАШКИ?»

          Мабуть кожна мама стикалася з проблемою – як зробити всі домашні справи і при цьому не обділити увагою свого малюка, якому іграшки набридли, самому не цікаво, хоче гратися, а не знає чим…

          А ВСЕ ДУЖЕ ПРОСТО – ігри та іграшки для малюка навколо нас. Давайте зазирнемо в кожну кімнату і спробуємо в ігровій формі допомогти мамам в повсякденних клопотах.

          Зазвичай, кожен дім розпочинається з коридору, де живе верхній одяг, черевички та шапочки – ЗАПРОПОНУЙТЕ малюку розставити разом черевички в рядок, запитайте де більші, а де менші, визначте де лівий, а де правий черевичок, запропонуйте поміряти великі та маленькі черевички, а також самостійно їх шнурувати. Також можна запитати дитину про одяг  – де чий? Де велика і де маленька куртка? Чия більша, а чия менша?

          СПАЛЬНА КІМНАТА – щодня після сну дорослі перевдягаються та прибирають постіль. Дуже часто малюки беруть у ліжко з собою улюблену іграшку – зробіть ліжечко і для цієї іграшки, поставте поруч з ліжком дитини, нехай малюк вкладає на ніч спати її, а потім вранці, разом з мамою застеляє ліжко, перевдягає та розчісує іграшку. Цим дитина наслідує дорослих та формує культурно – гігієнічні навички.

          Чим можна зайняти дитину у ВАННІЙ КІМНАТІ – окрім щоденного вмивання та чищення зубів. Можна запропонувати дитині ВЕСЕЛЕ ПРАННЯ.

          Мильні бульбашки додадуть цікавинки. Можна організувати купання ляльки, супроводжуючи гру питаннями:  (Яку потрібно водичку брати для купання? Чим ми миємо волосся? Для чого нам потрібне мило? Чим після купання ми витираємо тіло? Що потрібно робити з брудним одягом?…)

           Поки Ви перете, дитині можна також запропонувати попрати одяг для ляльки. А потім разом розвішати велике та маленьке прання, намагайтеся за можливості добирати прищіпки за кольором одягу. Малюкам дуже важливо бути завжди в центрі уваги, тому хваліть за допомогу, милуйтеся разом виконаною роботою.

           КУХНЯ – доки мама готуватиме їжу, в кухні іграшками може стати, що завгодно – від кухонного обладнання до продуктів харчування. Наприклад, запропонувати дитині зробити для матусі браслет з макарон (дайте яскраву стрічку і нехай малюк нанизує на неї макарони).

           Ложкою пересипати крупу з однієї миски в іншу.

           Насипаєте в контейнер крупу і ховаєте туди іграшки з  кіндер-сюрпризу, цукерки, нехай маля все це бачить, і далі запропонуйте йому відшукати усі «скарби».

            Альтернативою пластиліну може стати солоне тісто. Мама може не хвилюватися за здоров’я малюка, адже воно  абсолютно безпечне, навіть якщо малюк захоче його спробувати. Запропонуйте дитині зліпити булочки, яблука, вареники, розфарбуйте і використовуйте в іграх з лялькою («Чаювання», «До бабусі в гості»).

            Якщо під час приготування страв, залишається сік з буряка чи моркви, запропонуйте дитині помалювати ним на папері пальчиком. Або зробіть штамп з картоплі, цікавим буде відтиск з лимону, пекінської капусти, далі малюки підключають фантазію і розпочинають самі експерементувати.

            В ранньому віці можна проводити дослідницьку діяльність – посадіть у воду цибулинку  і щодня спостерігайте, що нового з`явилося – це розвиває у дитини вміння і навички – спостерігати, порівнювати, ставити запитання, експериментувати.

           Поговоріть з дитиною про мікроби – що це? Де живуть?     Чому потрібно мити руки і якими можуть бути наслідки?

           Також можна разом визначати властивості води – набрати в миску води та запропонувати малюку дослідити, що плаває, що тоне.

           Зміною діяльності для малюка може стати сумісне чаювання з справжнього та іграшкового посуду, потім запропонуйте дитині разом помити справжній та іграшковий посуд.

           ВІТАЛЬНЯ – зазвичай, це найбільша кімната в домі, там багато простору для ігор і зазвичай під кінець дня найбільше іграшок по різних кутках. Із складання іграшок можна зробити цікаву гру – пограйте у піратів – хто перший назбирає більше скарбів, або у якості ємкості використайте розкриту парасольку, нехай дитина знаходить іграшку і кидає вам, а ви ловіть парасолькою.

             Прибирання теж може бути цікавим, дитина наслідує дорослого, тому витирайте пил разом, (дайте малюку ганчірку і запропонуйте самому витерти якусь поверхню), разом полийте квіти та витріть пил на листочках, цим Ви привчите дитину бережливо ставитися до рослин. Поясніть йому, чому потрібно поливати та доглядати за квітами.

            Прибирати пилосмоком та мити підлогу можна під веселу музику, робіть це разом або по черзі.

            Обов’язково хваліть малюка за допомогу. Запитайте що йому сподобалось сьогодні найбільше, та що б він хотів робити завтра, адже так багато ще не дослідженого та не вивченого.

           Як бачимо – навколо нас, в побуті, є чимало цікавих для дітей об`єктів, які під пильним наглядом батьків, стануть гарною альтернативою магазинним іграшкам, що часто ламаються і до яких малеча швидко втрачає інтерес.

Нехай дитинство для вас та ваших малюків буде яскравим, а небо над головою завжди буде мирним!